1: Det är ensymer som bryter ner våran föda t.ex
Amylas som finns i salivet och sönderdelar stärkelse och
Pepsin som finns i magsaften och det börjar att sönderdela proteinet.
2. Tolvfingertarmen är första delen av tarmen och dit kommer maten efter den varit i magsäcken. I Tolvfingertarmen kommer det ut bukspott som innehåller olika enzymer från bukspottkörteln som fortsätter bryta ner maten.
Tillsammans sönderdelar de både kolhydrater, fett och protein.
Gallämnen från gallblåsan mynnar ut i tolvfingertarmen, som löser upp fettämnen vilka blir enklare att ta upp.
3.Det tas upp i tunntarmen
4. Hoppar över denna just nu, gör denna senare
5. snabba kolhydrater är allt som är onyttigt (nästan) godis läsk kakor bullar.
Långsamma är typ grovt bröd m.m
Dem snabba kolhydrater bryts ner fortare så vi får energi bara en stund sen blir man jätte trött!
och de långsamma bryts ner långsammare och på så vis får vi energi längre stund och vi käänner oss mättare!
Snabba kolhydrater är korta kolhydrater som t ex glukos och sackaros (en eller två ringar), medan långsamma kolhydrater är stärkelse (långa kedjor av ihopkopplade glukosringar) som t ex finns i pasta, ris, potatis mm.
6. De är olika sammankopplade aminosyror.
som andvänds som byggmaterial i cellerna bl.a muskler och hår består i huvudsakligen av proteiner.
7.De är uppbyggda av glycerol och fettsyror
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Uppgift 1:
1) Bra svar!
2) Du bör också tillägga att gallämnen från gallblåsan mynnar ut i tolvfingertarmen, som löser upp fettämnen vilka blir enklare att ta upp.
3) Bra svar!
4) Hoppas du fixar den snart...
5)Ganska bra svar men du bör skriva att snabba kolhydrater är korta kolhydrater som t ex glukos och sackaros (en eller två ringar), medan långsamma kolhydrater är stärkelse (långa kedjor av ihopkopplade glukosringar) som t ex finns i pasta, ris, potatis mm.
6) Bra svar!
7) Bra svar!
Hoppas att du snart kommer igång med resten av uppgifterna... / Johan
Skicka en kommentar